Transitmigratie: pas na drie keer binnendringen in haven volgt veroordeling

Door Daphné Dumery op 18 november 2016, over deze onderwerpen: Asiel, Veiligheid, Justitie
Transitmigratie: pas na drie keer illegaal indringen in haven volgt veroordeling

Kamerlid Daphné Dumery vindt het vreemd dat transitmigranten die een havenfaciliteit binnendringen pas vanaf de derde inbreuk worden bestraft: “De wet voorziet dat dit al vanaf de tweede inbreuk kan. Waarom gebeurt dat dan niet?”

Met de wet van 20 mei 2016 werd het mogelijk om personen die zonder machtiging of toestemming binnendringen in een havenfaciliteit - een vrachtwagen, container of bedrijf - zwaarder te bestraffen. Concreet kunnen gerechtelijke overheden dankzij die nieuwe wet illegalen in voorlopige hechtenis plaatsen en zo daadwerkelijk tot strafvervolging overgaan. Een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden is voorzien. Bij het meermaals indringen kan dat zelfs oplopen tot één jaar gevangenisstraf. De nieuwe wet moet bovendien potentiële daders afschrikken.

Overlast neemt toe

“De overlast in de haven van Zeebrugge is opmerkelijk hoger na de recente sluiting van het vluchtelingenkamp bij Calais”, stelt Dumery vast. “De voorbije weken werden meer dan honderd mensen opgepakt die illegaal de havenfaciliteit waren binnengedrongen. Ze zouden steeds vaker agressief te werk gaan in hun missie om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Het is daarom des te vreemder dat het openbaar ministerie de opportuniteit tot het vorderen van een veroordeling niet grijpt bij een tweede inbreuk, maar pas vanaf de derde”, besluit zij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is