Speelpleinwerking gaat digitaal tijdperk in

Door Daphné Dumery op 23 november 2015, over deze onderwerpen: Nieuws uit Blankenberge

De jeugddienst van de stad Blankenberge voert belangrijke wijzigingen door bij de inschrijvingen van haar grabbel- en swapactiviteiten en Speelberge om het voor ouders en de dienst te vereenvoudigen.

Concreet houdt dit in dat de inschrijvingen voor speelberge, de jeugdpas, grabbel- en swappas vanaf werkjaar 2016 online kunnen gebeuren. De ouders kunnen dan hun kinderen vanop elke locatie en op elk moment online inschrijven maar het kan ook nog steeds via de Jeugddienst. De ouders krijgen geen facturen meer achteraf, de betaling gebeurt vooraf.

“De dienst kan zo efficiënter werken aan de administratieve afhandeling van de inschrijvingen. Er hoeven geen inschrijvingslijsten meer manueel ingevoerd worden, geen facturen meer opgesteld te worden, en vooral, er zullen geen kinderen meer geweigerd moeten worden van wie de ouders de rekening niet tijdig hebben betaald”, aldus schepen voor jeugd Daphné Dumery.

Om een gebruiksvriendelijk online systeem aan te kunnen bieden werden ook de tarieven vereenvoudigd. Voor Speelberge dienen de ouders enkel nog aan te geven of hun zoon of dochter ook gebruik zal maken van de vooropvang. De na-opvang werd in de uren van de speelpleinwerking geïntegreerd. Geen stress meer na het werk om zoon of dochter voor 16u op te moeten halen om de meerkost van na-opvang te vermijden.

Een kind dat een dag naar speelberge komt kan er op dit moment terecht van 8u tot 16u30 aan een dagtarief van 5,50 euro of 4,00 euro sociaal tarief. In het nieuwe tariefplan wijzigt dit dagtarief naar 6,00 euro maar dan voor een ganse speeldag van 8u tot 17u30. Voor gezinnen die het wat moeilijker hebben blijft het sociaal tarief op 4,00 euro. De prijsdaling is voor hen dus groter.

Voor een kind dat naar speelberge komt mét voor- en na-opvang van 7u tot 17u30 bedraagt de huidige prijs 9,00 euro per dag of 8,50 euro sociaal tarief. In het nieuwe tariefplan betaalt men slechts 8,00 euro per dag of 6,00 euro sociaal tarief.

“Oppositiepartijen sp.a en CD&V roepen moord en brand dat dit een asociale maatregel zou zijn en dat de zwakkere gezinnen getroffen worden. Als ze de rekening goed zouden maken dan zouden ze merken dat het nieuwe tarief net goedkoper is. Voor ouders die problemen hebben met het online inschrijven staat de jeugddienst en het sociaal huis hen ten dienst om er de inschrijving te doen. Het zal een andere manier van werken zijn die mogelijk in het begin nog zijn kinderziekten zal kennen maar we zijn ervan overtuigd dat dit de werking van de jeugddienst zal optimaliseren en dit kan alleen de dienstverlening aan de ouders en kinderen verbeteren. Wie kan daar tegen zijn?”, concludeert Schepen Dumery. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is