Schoolstraat krijgt wettelijke fundering

Door Daphné Dumery op 4 juli 2018, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Buitengewoon onderwijs, Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Fietsen, Veiligheid
schoolstraat

Heel wat steden en gemeenten hebben de afgelopen jaren schoolstraten ingericht. Daarbij worden kinderen en ouders aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen. Dat moet leiden tot meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving.

Maar een wettelijke basis - en dus een eenduidige regeling – hiervoor ontbrak. Kamerlid Daphné Dumery loodste een wetsvoorstel doorheen de bevoegde commissie waardoor het begrip ‘schoolstraat’ en een aantal specifieke verkeersregels rond toegang tot en gedrag in de schoolstraat nu ook effectief worden opgenomen in de Wegcode.
In regel krijgen fietsers, voetgangers en mensen die in de straat wonen of er hun garage hebben altijd toegang tot de schoolstraat. Voor de rest is het aan de wegbeheerder om te bepalen wie op welk moment van de dag de straat in mag, en dat zal van gemeente tot gemeente kunnen verschillen.

“Het invoeren van schoolstraten leidde op verschillende plaatsen tot meer verkeersveiligheid. Maar nu de schoolstraat – net als de speelstraat – in de wegcode wordt opgenomen, zal er geen ruimte meer zijn voor misverstanden”, zegt Daphné Dumery.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is