Raad van Europa, Commissie Migratie, Parijs 2 juni 2017: gedachtewisseling over het lot van niet-begeleide minderjarige migranten in Europa

Door Daphné Dumery op 2 juni 2017, over deze onderwerpen: Migratie, Parlementair werk, Raad van Europa

 

Vandaag vond opnieuw een Committee on Migration, Refugees and Displaced Persons van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa plaats, te Parijs. Op de agenda stond o.a. het voorstel tot nieuwe rapport van Kamerlid Daphné Dumery (N-VA), namelijk ‘Migrants as an easy target for trafficking and exploitation’.

Aanleiding van het nieuwe rapport was een hoorzitting over het verdwijnen van niet-begeleide minderjarigen na aankomst in Europa waarbij o.a. de heer Brian Donald, Chief of Staff bij Europol, getuigde over het lot van minderjarige vreemdelingen in Europa.

De bootvluchtelingen die Europa op erbarmelijke wijze binnenkomen blijken jonger en jonger te worden. Deze kinderen, soms met ouders maar even vaak zonder, zijn het slachtoffer van een criminele infrastructuur, van seksuele uitbuiting of slavenarbeid, dewelke rond de vluchtelingenstroom wordt ontwikkeld. Deze kinderen worden vaak in grote Europese steden ingezet om 7 op 7 te bedelen, te stelen, of andere criminele feiten te plegen en dit in plaats van naar school te gaan.

Een groter bewustzijn van dit probleem is noodzakelijk, alsook het opzetten van samenwerking en coördinatie tussen politiediensten binnen Europa. Ook moet er ingezet worden op de sleutelregio’s van vertrek, met name Noord-Afrika en in het bijzonder met Libië. 

Bedoeling van het rapport is aanbevelingen te formuleren aan de lidstaten van de Raad van Europa hoe met dit fenomeen om te gaan.

De commissie migratie steunde unaniem het voorstel van Daphné Dumery (N-VA) om hier een rapport en aanbevelingen over op te stellen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is