Pak hardleerse wegpiraten sneller hun auto af

Door Daphné Dumery op 12 december 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Veiligheid, Politie
Man rijdt auto

Politierechters verliezen binnenkort misschien de mogelijkheid om veroordeelde verkeerscriminelen onmiddellijk aan te houden op de rechtbank. De N-VA vindt het spijtig dat hierdoor een indruk van straffeloosheid wordt gewekt. “Wij zien heil in een alternatieve oplossing om hardleerse verkeerscriminelen aan te pakken”, zegt Kamerlid Daphné Dumery. “Je kan bijvoorbeeld de wagen waarmee de bestuurder het misdrijf beging sneller verbeurd verklaren.”

Vanaf drie maand rijverbod: wagen in beslag

De minister van Justitie wil onmiddellijke aanhouding op de rechtbank beperken tot de gevangenisstraffen boven de drie jaar. In het verkeersrecht bestaan die echter niet. Daarom stelt de N-VA voor om de bestaande regels over verbeurdverklaring uit te breiden. “Wij willen dit al mogelijk maken vanaf het moment dat iemand drie maand rijverbod krijgt”, zegt Dumery. Momenteel kan dat pas vanaf zes maand.

Als wegpiraten rondrijden met de wagen van een familielid of een verhuurbedrijf kan de inbeslagname van de auto vervangen worden door een geldboete. Maar de N-VA wil ook bekijken of je het eigen, niet bij het misdrijf betrokken voertuig van een wegpiraat verbeurd kan verklaren. “Het kan voor ons niet dat verkeerscriminelen er louter met een geldboete of rijverbod van afkomen. Zeker niet in een land dat op vlak van verkeersveiligheid beter moet scoren”, besluit Daphné Dumery.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is