Ontwikkelingshulp: een tool om migratiecrisissen te voorkomen

Door Daphné Dumery op 4 juni 2018, over deze onderwerpen: Migratie, Parlementair werk, Raad van Europa

Parijs, 4 juni 2018

In de commissie Migratie van de Raad van Europa wordt aan een rapport ‘Development aid: a tool for preventing migration crises’ gewerkt (rapporteur: Mr Pierre-Alain Fridez, Switzerland, SOC). In het kader van dit rapport vond gisteren in Parijs een hoorzitting plaats met mevrouw Rachel Scott (Head Crises and Fragility, Development Co-operation Directorate of the OECD, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling)

De tussenkomt van mevrouw Scott was klaar en duidelijk: mensen vluchten niet uit hun land als ze er een toekomst hebben. Als ontwikkelingshulp wil slagen dan moet het vooral inzetten op het geven van hoop. Dat betekent stabiliteit, economische vooruitgang en jobs. Mensen slaan immers niet op de vlucht – wat vaak een risicovolle onderneming is zonder verzekering op succes – wanneer er hoop is.

Daphné Dumery (N-VA, vast lid van de commissie migratie): “Er doet zich klaarblijkelijk een evolutie voor in het denken over ontwikkelingssamenwerking. Waar dit vroeger vanuit het oogpunt van armoedebestrijding tot stand kwam, blijkt de motivatie meer en meer het tegengaan van migratie richting Europa te zijn. Dit zorgt voor een breder draagvlak bij de burger/belastingbetaler in de Europese landen om aan ontwikkelingshulp te doen.” 

Het rapport zelf wordt begin 2019 verwacht. Het belooft alvast een interessant werkstuk te worden. De keuzes aan ontwikkelingshulp vanuit Vlaanderen en België kunnen dan hieraan best getoetst worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is