Nieuwe vzw moet Vlaamse visserijsector veiligstellen

Door Daphné Dumery, Sabine Vermeulen op 5 december 2017, over deze onderwerpen: Visserij
Vissersboot

Met de oprichting van het nieuwe Ondersteuningsfonds voor Visserij in Transitie (OVIS) wordt de toekomst van de Vlaamse visserij en aquacultuur veiliggesteld. Vernieuwende, duurzame projecten in de sector krijgen van OVIS een duwtje in de rug. “Deze nieuwe structuur maakt een modern en transparant beleid mogelijk, dat stoelt op wetenschappelijke basis”, zegt een tevreden Kamerlid Daphné Dumery.

In de nieuwe vzw zetten wetenschappers en marinebiologen (en eventuele externe deskundigen) hun schouders onder duurzame vismethoden. Dat is nodig, want de visvangst staat wereldwijd onder druk. Projecten die steun vragen, moeten voldoen aan welbepaalde vooropgestelde criteria. Enkel na positief advies van een wetenschappelijk adviesorgaan, zal de raad van bestuur van OVIS – waarin naast sociale partners ook leden van de Vlaamse en federale overheid zetelen – het licht op groen zetten voor een project.

De oprichting van OVIS was nodig nadat bleek dat een vorige vzw, de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, voor miljoenen euro staatssteun misbruikt had. “Een aanpak waarbij enkel sociale partners de beslissingen nemen, is in het verleden geen succes gebleken", stelt Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen. “Maar ik heb er vertrouwen in dat OVIS transparant en doeltreffend zal werken. Dat zal ook nodig zijn als de vzw voor bepaalde projecten een beroep wil doen op Vlaamse middelen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is