Nieuwe EU-regels moeten Vlaamse vissers beschermen

Door Sander Loones, Sabine Vermeulen, Daphné Dumery op 16 januari 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Visserij
Vissersboot

Er komen nieuwe Europese visserijregels aan. Die moeten niet alleen transparanter en duidelijker zijn, ze geven Vlaanderen ook meer te zeggen over hoe er hier gevist wordt. “Dat is een uitstekende zaak”, vindt Europarlementslid Sander Loones. “De nieuwe regels maken visserij op maat van de specifieke omstandigheden in onze Noordzee mogelijk.” Hij verwacht wel nog een pittige discussie over pulskorvisserij, een vernieuwende techniek om platvissen te vangen.

De N-VA wil in de eerste plaats de Vlaamse vissers beschermen. Zij zijn momenteel nog het slachtoffer van oneerlijke concurrentie met Nederlandse vissers. Een groot deel van de Nederlandse schepen is immers al uitgerust met technologie die elektrische pulsen gebruikt om vissen op te schrikken en te vangen. Dankzij een achterpoortje in de wet vissen zij nu al enkele jaren de Vlaamse Noordzee leeg.

Laat vissers eerlijk hun boterham verdienen

Het Europees Parlement besliste al dat er een volledig verbod moet komen op dit pulskorvissen. Maar dat is slechts een eerste stap in het wetgevend proces. Nu is het aan het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie om samen een definitief akkoord te vinden. Naast Sander Loones spreken Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen en Kamerlid Daphné Dumery alvast klare taal hierover: “Wij zullen onze Vlaamse vissers voluit beschermen. Zij hebben het recht om eerlijk hun boterham te verdienen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is