Kamerlid Daphné Dumery bezoekt als rapporteur van de raad van Europa Frontex in Warshaw

Door Daphné Dumery op 28 augustus 2015, over deze onderwerpen: Migratie, Parlementair werk, Raad van Europa

 

Op 28 augustus 2015 heeft Kamerlid Daphné Dumery (N-VA) een onderhoud gehad met Frontex, het EU-agentschap voor grensbewaking, op hun hoofdkwartier in Warshaw.

Als delegatielid bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) werkt Dumery aan een rapport ‘the Mediterranean Sea: a front door to irregular migration’.

Op dit moment registreert Frontex per week ongeveer 12.000 illegale binnenkomsten via Italië en 16.000 via Griekenland. Wat betreft Griekenland alleen al gaat het dit jaar om 192.000 mensen. In Hongarije heeft Frontex het over 138.000 illegale binnenkomsten dit jaar. 

De push-factor op de Europese buitengrenzen is immens en vindt zijn oorsprong in de schrijnende levensomstandigheden in de landen van oorsprong (Syrië, Irak, Nigeria,...) maar ook in de transitlanden met Libië op kop.

Geen enkele grensbewaker wil mensen zien sterven. Zijn taak bestaat eruit de grenzen te controleren en zij die er zich aandienen te identificeren. Het is aan de politiek, aan het beleid, om ervoor te zorgen dat de druk op de buitengrenzen wordt weggenomen.

Een harmonisatie van het Europese migratiebeleid en een duidelijke gezamenlijke Europese aanpak is hierin noodzakelijk. Het gebrek aan Europese daadkracht blijft een belangrijke pull-factor.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is