Dringende hulpverlening in Blankenberge blijft kwaliteitsvol en snel

Door Daphné Dumery op 17 oktober 2018, over deze onderwerpen: Nieuws uit Blankenberge, Parlementair werk


Inwoners en toeristen die in Blankenberge verblijven hoeven zich niet ongerust te maken. Wie het nummer 112 belt bij een medisch noodgeval krijgt gemiddeld binnen de 5 minuten en 33 seconden de gepaste hulp van een ambulance, PIT of MUG. Dit blijkt uit  het antwoord van de minister van Volksgezondheid op een mondelinge vraag van Daphné Dumery (N-VA).

“Er is sprake van drie mensen die bij snellere hulp mogelijk gered konden worden, mocht de MUG-dienst in Blankenberge nog bestaan”. Deze felle uitspraak deed de (aftredend) burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) deze zomer op 6 augustus 2018 tijdens een persconferentie.

Naar aanleiding van onder andere dit interview en diverse persberichten stelde de Federale Gezondheidsinspectie van de FOD Volksgezondheid een onderzoek in.

“Daaruit blijkt dat de dringende medische hulp bij Blankenbergse patiënten vandaag even snel en kwaliteitsvol is als voor de fusie sinds maart dit jaar tussen de ziekenhuizen van Blankenberge en Knokke-Heist (AZ Zeno)”, stelt kersvers burgemeester van Blankenberge en Kamerlid Daphné Dumery (N-VA), die de minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) hierover vandaag ondervroeg in de bevoegde commissie.

“En eigenlijk spreken we bij dringende geneeskundige hulpverlening over een ‘overlevingsketen’. Dit is een keten die start bij de omstaanders en de pre-arrival-instructies gegeven door de aangestelden van de 112, gevolgd door de handelingen gesteld door de hulpverlener-ambulanciers, de PIT, de MUG en tenslotte de zorg in het ziekenhuis”, gaat Dumery verder. “Uit het onderzoek van de Federale Gezondheidsinspectie blijkt bovendien dat de gemiddelde aanrijtijd van de hulpdiensten binnen de bredere regio Blankenberge, Wenduine, De Haan en Zeebrugge momenteel 5 minuten 33 seconden is”, aldus Dumery.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is