De schoolstraat krijgt eindelijk wettelijke basis

Door Daphné Dumery op 4 juli 2018, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Verkeer

Vandaag wordt het concept van de schoolstraat reeds door verschillende steden en gemeenten toegepast. Maar een wettelijke basis - en dus een eenduidige regeling -ontbrak. In de bevoegde commissie werd vandaag een wetsvoorstel van Kamerlid Daphné Dumery (N-VA)  en Jef Van den Bergh (CD&V) goedgekeurd waardoor de ‘schoolstraat’ nu ook effectief ingebed wordt in de Wegcode.

Met het oog op het verzekeren van de verkeersveiligheid rondom de schoolpoort en om kinderen en ouders aan te moedigen te voet of met de fiets naar school te komen, richten steden en gemeenten schoolstraten in. Dat blijkt op de meeste plaatsen een groot succes.

Het wetsvoorstel voorziet zowel in een definitie van de schoolstraat als in specifieke verkeersregels rond toegang tot en gedrag in die schoolstraten. Een schoolstraat zal aangeduid worden met een verkeersbord C3 (verboden toegang voor bestuurders), met een onderbord “schoolstraat”. Onderborden kunnen het toegangsverbod beperken tot een bepaald tijdsvenster.

In regel krijgen fietsers en voetgangers altijd toegang tot de schoolstraat. Ook bewoners die in de straat wonen of er hun garage hebben mogen er nog in. Voor de rest is het aan de wegbeheerder om te bepalen wie daarnaast een vergunning krijgt om de straat in te mogen. Dat zal van gemeente tot gemeente verschillen.

“De maatregel kon al in de praktijk worden ingevoerd, en leverde op verschillende locaties een aanwijsbare meerwaarde voor de verkeersveiligheid op. Nu de schoolstraat – net als de speelstraat – in de wegcode wordt opgenomen, zal er geen ruimte meer zijn voor misverstanden”, besluit Dumery. Jef Van den Bergh vult aan: “We zien dat meer leerlingen te voet of met de fiets naar school komen na de inrichting van een schoolstraat. Dat is nog eens goed voor de luchtkwaliteit rond de scholen ook. Met dit wetsvoorstel krijgt het initiatief “paraat voor de schoolstraat” ook een wettelijke basis.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is