De federale administratie meent de uitvoering van de nieuwe Vlaamse rijopleiding te moeten belemmeren

Door Daphné Dumery op 6 oktober 2017, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Verkeer


In de strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden heeft Vlaams minister Weyts een plan opgesteld voor Vlaamse verkeersveiligheid.

Een element daarvan is de hervorming van de rijopleiding in verschillende fases.

De nieuwe Vlaamse regels waarover het hier gaat betreft twee elementen: enerzijds wordt de minimumduurtijd van de praktische rijopleiding verhoogd van drie naar negen maanden, anderzijds wordt een verplicht vormingsmoment ingevoerd voor de begeleider van de kandidaat-bestuurder in de rijopleiding met vrije begeleiding. Het betreft een cursus van drie uur, en die cursus staat ook op punt.

De regelgeving is tot stand gekomen in samenwerking met GOCA en Federdrive, de federaties van examencentra en van de rijscholen. Er is een communicatiecampagne geweest, kortom alles is zo klaar als mogelijk.

Federaal minister van Mobiliteit, de heer Bellot, heeft het echter nodig geacht een procedure te starten voor de Raad van State. Dit is zijn juridisch recht – ook al is het stokken in de wielen steken van de strijd voor meer verkeersveiligheid.

Maar het is nog iets anders om in een brief aan de Vlaamse gemeenten, tot tweemaal toe, de indruk te wekken dat het besluit van de Vlaamse regering niet rechtsgeldig is.

Het is niet omdat men een procedure voert voor de raad van State dat de regels die men aanvecht niet van toepassing zijn. De gemeenten moéten die toepassen.

Zelfs mocht de Raad van State tot een schorsing overgaan, hoewel de indicaties volstrekt het tegenovergestelde zeggen, zou er voor de burger niets veranderen.

Zo ondermijnt minister Bellot de Vlaamse regering en zorgt hij voor onduidelijkheid bij Vlaamse gemeentebesturen, bij alle kandidaat-bestuurders en hun toekomstige begeleiders en bij de rijscholen.

Ik bevroeg de minister hier dan ook over in de plenaire zitting van de Kamer op donderdagmiddag 5 oktober 2017, zie filmpje hieronder.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is