Verkeer

Voor de N-VA is verkeersveiligheid een absolute prioriteit. Elk slachtoffer in het verkeer is een drama. Voor de betrokkene, voor zijn familie én voor de samenleving.

Het aantal verkeersdoden daalde van 614 in 2004 tot 370 in 2012. Maar dat cijfer is nog te hoog. Tegen 2020 moet het zakken tot maximum 250. Extra inspanningen op het vlak van infrastructuur en verkeersgedrag blijven dus nodig. Flitspalen, trajectcontrole, alcoholcontrole, vrachtwagensluizen: al die maatregelen werken echt. 

Vlaanderen pleit er al jaren voor om hulp- en takeldiensten de pechstrook te laten gebruiken. Zo kunnen ze sneller hulp bieden bij ongevallen. Ook dat verbiedt het verkeersreglement vandaag.

Ten slotte vraagt de N-VA de invoering van het rijbewijs met punten. Het Koninklijk Besluit over het puntenrijbewijs dateert al van 1990. Intussen bijt de federale regering al bijna 25 jaar haar tanden stuk op de invoering van het systeem. Dat rijbewijs is nochtans dé manier om hardleerse chauffeurs op het rechte pad te krijgen doordat ze na de zoveelste overtreding automatisch hun rijbewijs (tijdelijk) verliezen.

Om echte stappen vooruit te kunnen zetten, moet Vlaanderen volledig verantwoordelijk worden voor het verkeersreglement en de politie. De zesde staatshervorming lost immers niets op en maakt alles nog complexer. Het verkeersreglement blijft federaal. Behalve de snelheidsbeperkingen, want die komen in Vlaamse handen. Tenzij op snelwegen, daar geldt opnieuw de Belgische wet. Bent u nog mee? 

Nieuws over dit onderwerp

Opinie: hoe moeten we omgaan met vluchtmisdrijf en recidive in het verkeer?

  Het was weer van dat, afgelopen weekend. Verschillende zwaargewonden, aangereden door bestuurders onder invloed die de vlucht nemen. De ene reed zonder rijbewijs en werd in het verleden al …

De federale administratie meent de uitvoering van de nieuwe Vlaamse rijopleiding te moeten belemmeren

In de strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden heeft Vlaams minister Weyts een plan opgesteld voor Vlaamse verkeersveiligheid. Een element daarvan is de hervorming van de rijopleiding in …

Car-for-cash: mensen de vrije keuze geven, wie kan daar nu tegen zijn?

An wordt aangesproken om voor een bedrijf te komen werken. Haar loon zou hetzelfde zijn als bij haar huidige werkgever maar ze krijgt er bovenop een nieuwe wagen. Een doorsnee wagen met een …